arrow_drop_up arrow_drop_down

Nieuwbouw senioren woning

Het effect van de indeling op je woonplezier

Het huis uitgekozen vanwege de grootste tuin

Dit is even een portfolio die een iets andere boodschap heeft. 


Ettie & Anne, eind zeventigers. Ze stonden vlak voor hun oplevering van hun nieuw gebouwde seniorenwoning. Ze ontdekten nu pas dat ze door de lastige indeling van het huis veel van hun dierbare antiek konden meenemen. Ze raakten compleet in paniek en konden er niet meer van slapen. Wat ze ook probeerden, het lukte niet.


Ze hadden het huis uitgekozen vanwege de grootste tuin. Ze hadden niet gezien dat hun plattegrond zo onhandig was en dat een grote invloed zou hebben op hun woongenot. Het ergste was dat het helemaal niet nodig was geweest. Dat is het verschil als je vanuit de tekentafel ontwerpt in plaats vanuit gebruiksgemak voor de bewoners


Net op tijd hebben ze mij erbij geroepen en konden we samen verdere schade beperken. Bouwkundig kon niets meer veranderd worden helaas was het daarvoor te laat.

Lees onderin het verhaal

Het verschil als je vanuit de tekentafel ontwerpt ipv gebruiksgemak

MISSERS ZOALS:


null       Zoals je keukenraam niet kunnen openen omdat de kraan in de weg zit


null       De veel te kleine onhandige driehoekige berging, waar de cv ketel midden op de muur hangt, precies op de plek waar nèt 1 fiets had kunnen staan. 

             Om nog maar te zwijgen over het wasbakje die op het midden van de muur hing aan de overkant. De fietsen kunnen gelukkig, maar niet zo handig

             nèt voor de ingang staan


null       De bijkeuken, nog een kleinere driehoek, waar precies de wasmachine en een diepvrieskastje kon staan kon staan. En de stofzuiger dan? 


null       De 2e slaapkamer die ze graag hadden willen gebruiken voor logees. Nou die had een zeer onhandige indeling waardoor er maar plek was voor een

             eenpersoons bed ipv de gewenste tweepersoons. Er amper plek voor kasten overbleef


null       Veel te weinig bergruimte in het hele huis, deuren op de verkeerde plek, ramen onhandig waardoor ruimten niet effectief ingedeeld kunnen worden

             en.... moet ik nog een poosje doorgaan?




null       Gelukkig hebben we er toch nog een geriefelijk en comfortabel huis van kunnen maken      


Ten einde raad waren ze

Ze wilden nog één keer verhuizen en deden mee met een senioren nieuwbouwproject. Ze hadden al veel denkwerk en voorwerk verricht. Veel keuzes hadden ze in hun hoofd al gemaakt, echter bleven ze maar twijfelen.


Zo werd ik ineens ingeroepen, er was nog maar weinig tijd voor de oplevering van hun huis. Ze waren zeer gestresst geraakt omdat het henzelf niet was gelukt een om een goed plan te maken voor hun interieur.  Niet alleen was dit huis veel kleiner dan hun huidige, ze merkten nu pas dat de plattegrond lastig in te delen was. Dit huis was niet gebruiksvriendelijk voor de bewoners. Typisch een gevalletje ontwerpen vanaf de tekentafel. Helaas was het te laat voor bouwkundige aanpassingen.


Zouden vele dierbare meubels nu echt niet mee kunnen verhuizen?


Gelukkig konden nog vele zeilen bijgezet worden. Toen we samen aan de slag gingen wisten ze het zeker. NEE, wat we in gedachten hadden was het toch niet. Ze twijfelden niet voor niets zo!


Als ze voor hun oorspronkelijke keuzes hadden gekozen had het er klein en bedrukt gevoeld, had het koud en somber aangevoeld. Was er onrust geweest. Nu ze wisten wat de consequenties waren wisten ze het direct: " Zo hadden we het nog niet bekeken".



Keuzes die je met je hoofd maakt vallen soms heel anders uit dan dat je ze maakt vanuit je onderbuik. Uiteraard ondersteunde ik hen met keuzes maken, gaf antwoorden op hun vragen die niet gesteld waren. Zo kregen Anne & Attie inzicht in wat zij zelf belangrijk vinden.


De praktische interieurontwerpen zorgden voor prettige oplossingen en samenhang van de losse onderdelen. Het vergrootte van hun woongenot, schepte rust door subtiel kleurgebruik voor het totaalplaatje. Het materiaalgebruik zorgde voor de omarming en ruimtelijkheid. Bovendien konden nog heel wat antieke meubels mee verhuizen. Er viel zichtbaar een grote last van hun schouders. Ze hoefden niets nieuws te kopen.


Het is een rustige basis geworden, in de keuken is het ruimtelijk effect vergoot door de gebruikte materialen en kleurgebruik, meer gemak, meer opbergruimte, meer aanrecht. In plaats van donkere tegelvloer een lichte gietvloer doorgetrokken in alle ruimten, wat rust en ruimte schept. Bovendien kon het antiek zo nog meer stralen.


KERNWOORDEN : functioneel, persoonlijk, ruimtelijk, samenhang & balans

Ettie & Anne

Hadden we je er maar eerder bij geroepen

Je hebt ons uit onze kokervisie gehaald. Nu jaren later zijn we nog steeds zo blij met jou. Wat hadden we een spijt gehad als we gedaan hadden wat we in ons hoofd hadden.