Sinds 2001 ben ik, Fenneke Wortelboer met mijn bedrijf Kleur&Vorm, gespecialiseerd in dàt wat je niet ziet maar wel voelt. Dat zijn alle facetten die jouw woonruimte prettig en functioneel maken. Omdat je leefomgeving invloed heeft op hoe jij je voelt neem ik welbevinden altijd als uitgangspunt. De natuur is mijn grote inspiratiebron.
Inmiddels is best bekend dat licht invloed op je heeft. Dat geldt voor nog veel meer facetten in huis, zoals de indeling van de plattegrond, materiaalkeuze, verhoudingen, daglichttoetreding, akoestiek, kleur, functionaliteit en hoe jij de woonruimte ervaart.
Te vaak maak ik mee dat bouwplannen niet praktisch zijn voor de bewoner
Meestal zijn onhandige indelingen de oorzaak. Dan heb ik het niet alleen over de grootte, vorm en plek van ruimten, maar ook welke effecten de indeling op jouw welbevinden heeft.
Geregeld merk ik dat een huis ontworpen of uitgekozen wordt vanuit het mooie plaatje van de buitenkant van het huis. Of vanaf de tekentafel en hoe het huis binnen het project het beste past. Als dat bevalt dan wordt gekeken hoe de indeling binnen zó aangepast kan worden dat het voor jou klopt. Helaas wordt er daarbij zelden rekening gehouden met je eigen dierbare spullen.
Kijk maar eens naar de nadelen van de indeling van het droomhuis van Anne & Ettie, die ze helaas veel te laat ontdekten.


Het interieur komt later wel?
Als ik mensen met bouwplannen vraag of zij al een beeld hebben hoe ze hun droomhuis gaan inrichten hoor ik vaak zeggen: “het interieur dat komt later wel”. Dat is in feite gokken of het goed komt. Want als jij niet weet waar jij straks wilt zitten? Hoe weet jij dan waar je goede verlichting nodig hebt om je krantje goed te lezen? Welke wand groot genoeg is voor jouw favoriete kast van oma? En welk effect heeft dat dan op de mogelijkheden van de rest van de ruimte?
De reden dat ik alles omdraai
Eerlijk gezegd snap ik het ook niet waarom je het anders om zou willen doen. Wonen doe je toch binnen? Ook daarom begin ik van binnenuit naar buiten, stel jouw welbevinden centraal en ontwerp een ruimte vanuit gebruik. Dat is reuze effectief.
Het begint allemaal met de basis, het fundament. De indeling van de plattegrond en de werking daarvan op hoe jij de ruimte beleeft.
Wetenschappelijke onderzoeken
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat een ruimte jouw welbevinden beïnvloedt. Mensen genezen sneller, ervaren minder pijn, voelen zich prettiger in een ruimte die goed voelt. Je omgeving heeft zelfs invloed op jouw gemoedstoestand.
Functionaliteit, welbevinden en de onbewuste beleving van ruimte is al meer dan 20 jaar mijn specialisme. Denk ook eens aan de tegenovergestelde effecten van wat je wilt van ziekmakende kantoor'tuinen' die pas onlangs het nieuws bereikte.
Spreker met afwijkende visie

Door mijn afwijkende visie word ik vaak als spreker gevraagd op bouwbeurzen en woonbeurzen en altijd krijg ik te horen:
" Zo had ik het nog niet bekeken"
Na mijn interactieve presentaties willen veel mensen hun bouwtekening die ze meegenomen hebben, hun bouwplannen voor het ontwerp van hun huis en indeling door mij laten toetsen. En ALTIJD zie ik verbeterpunten.
Het schuiven met een muur, of net even anders indelen zodat je alle positieve mogelijkheden kunt inpassen in het ontwerp van je huis hoeft niet extra te kosten. Het is juist vaak dat het je veel meer woonplezier oplevert.
Ik mag wel zeggen dat ik een expert in functioneel indelen ben en het zal je niet verbazen dat zelfs kleine oppervlakten en beperkte ruimte zoals bij tiny houses en vakantiewoningen voor mij een feest zijn om zoveel mogelijk uit de mogelijkheden te halen.
Een kwestie van gevoel
En ... zeg eens eerlijk. Slaat de paniek af en toe toe omdat jij je niet begrepen voelt? Het ontwerp van je droomhuis ziet er op het oog prachtig uit, maar heb jij het gevoel dat er iets niet klopt?
Je man begrijpt daar helemaal niets van en wil graag door en de architect snapt niet wat je bedoelt. Zij vinden het wel goed zo en 'zien' het niet.
Je hebt al zoveel zaken aan laten passen, maar toch... Er blijft iets waar jij je vinger niet op kunt leggen. Inmiddels voel jij een zeur en durft niet meer. Het bouwplan ligt klaar om ingediend te worden, je kunt er 's nachts niet meer van slapen.
Weet je ik begrijp je want een huis is meer dan een paar lijnen op een stuk papier. Jij moet je er fijn voelen en dat is echt meer dan een mooi plaatje. Opgelucht was Diane dan ook toen ik precies de angel er uit haar dilemma kon halen. Het was niet voor niets geweest, het klopte inderdaad niet. Buiten dat de buitenkant leidend was geweest, was het binnen verre van ideaal.
Zoals er alleen plek was voor de kasten naast de dakkapellen, waardoor tunnels ontstonden en minder lichtopbrengst. Ook de indeling van de plattegrond was erg onrustig met veel ineffectieve ruimte en meer onhandige oplossingen.
Er viel een last van haar schouders, eindelijk iemand die haar begreep, ook al wist ze zelf niet wat er aan de hand was. Ze kon weer slapen en de architect en haar man vonden beiden dat alle aangedragen punten verbeterpunten waren. Die werden direct aangepast en de aanvraag kon 3 weken later ingediend worden en werd gelijk goedgekeurd.
Soms is het gewoon een gevoelskwestie. Onthoudt, je gevoel liegt nooit! Welbevinden zou altijd onderdeel van een ontwerp dienen te zijn.