alles uit je bouwplan halen

over Fenneke 

waarom doe ik wat ik doe? >>


Je huis is meer dan een stapel stenen

voorkom spijt, DIT WIL JE WETEN VÓÓRdat JE gaat BOUWen!

Ben je wel eens in een ruimte geweest die niet prettig voelde?


Waarschijnlijk wilde je daar het liefst direct weer weg. Wat nu als je een huis bouwt en iets over het hoofd ziet en jij straks met tegenvallers te maken krijgt bij je eigen droomhuis? Terwijl je wél anders had kunnen kiezen?


Veel facetten in de basis van jouw huis en interieur bepalen of jij je er straks prettig gaat voelen of niet. Essentieel om daar rekening mee te houden als je jouw droomhuis gaat bouwen, toch? Want als jij niet weet waar vooral op te letten bij je keuzes kan het resultaat van je huis wel eens anders worden dan jij verwacht.


Als je een huis bouwt moet je vaak onder tijdsdruk veel beslissingen nemen waarvan je de consequenties soms niet eens kunt overzien. Daar gaat het wel eens mis en kan jouw verwachte resultaat flink tegenvallen. Helaas komt dat vaker voor dan jij denkt. Want ...


Wat wil jij het liefst in je huis???         


  • JA ... fijn wonen!
  • Waarbij alles klopt en goed voor je werkt!
  • Waar je kunt opladen, tot rust en ontspanning komt!


Sinds 2001 ben ik, Fenneke Wortelboer met mijn bedrijf Kleur&Vorm, gespecialiseerd in dàt wat je niet ziet maar wel voelt. Dat zijn alle facetten die jouw woonruimte prettig en functioneel maken. Omdat je leefomgeving invloed heeft op hoe jij je voelt neem ik welbevinden altijd als uitgangspunt. De natuur is mijn grote inspiratiebron.


licht heeft invloed op je welbevinden, maar er is meer...


Inmiddels is best bekend dat licht invloed op je heeft. Dat geldt voor nog veel meer facetten in huis, zoals de indeling van de plattegrond, materiaalkeuze, zelfs de vorm en maten van de ruimten, verhoudingen, daglichttoetreding, akoestiek, kleur, functionaliteit en hoe jij de woonruimte ervaart. 


Te vaak maak ik mee dat bouwplannen niet praktisch zijn voor de bewoner


Meestal zijn onhandige indelingen de oorzaak. Dan heb ik het niet alleen over de grootte, vorm en plek van ruimten, maar ook welke effecten de indeling op jouw welbevinden heeft.


Geregeld merk ik dat een huis ontworpen of uitgekozen wordt vanuit het mooie plaatje van de buitenkant van het huis. Of vanaf de tekentafel en hoe het huis binnen het project het beste past. Als dat bevalt dan wordt gekeken hoe de indeling binnen zó aangepast kan worden dat het voor jou klopt. Helaas wordt er daarbij zelden rekening gehouden met je eigen dierbare spullen.


Kijk maar eens naar de nadelen van de indeling van het droomhuis van Anne & Ettie, die ze helaas pas veel te laat ontdekten.                                                                                        nullnull

Het interieur komt later wel? 


Als ik mensen met bouwplannen vraag of zij al een beeld hebben hoe ze hun droomhuis gaan inrichten hoor ik vaak zeggen: “het interieur dat komt later wel”. Dat is in feite gokken of het goed komt. Want als jij niet weet waar jij straks wilt zitten? Hoe weet jij dan waar je goede verlichting nodig hebt om je krantje goed te lezen? Welke wand groot genoeg is voor jouw favoriete kast van oma? En welk effect heeft dat dan op de mogelijkheden van de rest van de ruimte?De reden dat ik alles omdraai


Eerlijk gezegd snap ik het ook niet waarom je het anders om zou willen doen. Wonen doe je toch binnen? Ook daarom begin ik van binnenuit naar buiten, stel jouw welbevinden centraal en ontwerp een ruimte vanuit gebruik. Dat is reuze effectief.


Het begint allemaal met de basis, het fundament. De indeling van de plattegrond en de werking daarvan op hoe jij de ruimte beleeft. ls je het interieur intekent kan je gelijk zien waar de knelpunten zitten en kan je de indeling nog aanpassen aan jouw ideale indeling die uit de praktijk blijkt.


null


Wetenschappelijke onderzoeken


Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat een ruimte jouw welbevinden beïnvloedt. Mensen genezen sneller, ervaren minder pijn, voelen zich prettiger in een ruimte die goed voelt. Je omgeving heeft zelfs invloed op jouw gemoedstoestand. 


Functionaliteit, welbevinden en de onbewuste beleving van ruimte is al meer dan 20 jaar mijn specialisme. Denk ook eens aan de tegenovergestelde effecten van wat je wilt van ziekmakende kantoor'tuinen' die pas onlangs het nieuws bereikte. 

Spreker met afwijkende visie


                                                                  eerste hulp bij bouwplannen


Door mijn afwijkende visie word ik vaak als spreker gevraagd op bouwbeurzen en woonbeurzen en altijd krijg ik te horen:


" Zo had ik het nog niet bekeken"


Na mijn interactieve presentaties  willen veel mensen hun bouwtekening die ze meegenomen hebben, hun bouwplannen voor het ontwerp van hun huis en indeling door mij laten toetsen. En ALTIJD zie ik verbeterpunten.


Het schuiven met een muur, of net even anders indelen zodat je alle positieve mogelijkheden kunt inpassen in het ontwerp van je huis hoeft niet extra te kosten. Het is juist vaak dat het je veel meer woonplezier oplevert.


Ik mag wel zeggen dat ik een expert in functioneel indelen ben en het zal je niet verbazen dat zelfs kleine oppervlakten en beperkte ruimte zoals bij tiny houses en vakantiewoningen voor mij een feest zijn om zoveel mogelijk uit de mogelijkheden te halen. 


                                                                     functioneel ontwerp vakantiehuisjes en tiny houses     


Een kwestie van gevoel

En ... zeg eens eerlijk. Heb jij bouwplannen en slaat de paniek af en toe toe?  Het ontwerp van je droomhuis ziet er op het oog prachtig uit, maar heb jij het gevoel dat er iets niet klopt?


Je man en de architect begrijpen niet wat je bedoelt en willen graag door. Zij vinden het wel goed zo en 'zien' het niet. Je hebt al zoveel zaken aan laten passen, maar toch... Er blijft iets waar jij je vinger niet op kunt leggen. Inmiddels voel jij een zeur en durft niet meer. Het bouwplan ligt klaar om ingediend te worden, je kunt er 's nachts niet meer van slapen.


Weet je ik begrijp je want een huis is meer dan een paar lijnen op een stuk papier. Jij moet je er fijn voelen en dat is echt meer dan een mooi plaatje. Opgelucht was Diane dan ook toen ik precies de angel er uit haar dilemma kon halen. Het was niet voor niets geweest, het klopte inderdaad niet. Buiten dat de buitenkant leidend was geweest, was het binnen verre van ideaal.


Zoals er alleen plek was voor de kasten naast de dakkapellen, waardoor tunnels ontstonden en minder lichtopbrengst. Ook de indeling van de plattegrond was erg onrustig met veel ineffectieve ruimte en meer onhandige oplossingen. 


Er viel een last van haar schouders, eindelijk iemand die haar begreep, ook al wist ze zèlf niet wat er aan de hand was. Ze kon weer slapen en de architect en haar man vonden beiden dat alle aangedragen punten verbeterpunten waren. Die werden direct aangepast en de aanvraag kon 3 weken later ingediend worden en werd gelijk goedgekeurd.

Soms is 't gewoon een gevoelskwestie. Onthoudt: je gevoel liegt nooit! Welbevinden zou altijd onderdeel van een ontwerp dienen te zijn.

review Kleur&Vorm

Diane

nog nooit heb ik zoveel aan iemand gehad!!

We hebben in de afgelopen 15 jaar vaak samengewerkt met 'professionals bij het bouwen en verbouwen van huizen. Maar het oprecht gepassioneerde, kundig, visionaire en grondige meedenken zoals jij dat voor de opdrachtgever doet is ongekend! Nog nooit heb ik zoveel aan iemand gehad. De tientallen verbeteringen maken alles bij elkaar een wereld van verschil. Zooo blij met je!!

Bouwplannetjes?

Stel: Je kinderen zijn de deur uit en je wil nog éénmaal je ultieme woondromen uit laten komen. Je eigen droomhuis bouwen die helemaal voldoet aan je wensen, functioneel is en veel woongemak oplevert.


Als de eerste vlinders geland zijn, begint het pas echt. Je vindt het best spannend. Er komt ineens zoveel op je pad waar je nog nooit over nagedacht hebt en tóch snel over moet beslissen.


Keuzes maken, daar wordt het niet gemakkelijker van. Wat is een goede keuze? Hoe weet je dat het goed komt en dat 'ze' je begrijpen?


Heb je nog overzicht? Of word je nu al overladen met beslissingen die je moet maken waarvan je de consequenties nu nog niet eens kunt overzien? Heb je nog het vertrouwen dat het wordt zoals jullie verwachten?


  • Wil je behoeden voor pijnlijke missers die door ondoordachte beslissingen extra geld, tijd, stress, zelfs je relatie kunnen kosten? 
  • Wil je gewoon een fijn huis en er op kunnen vertrouwen dat je straks zorgeloos kunt genieten?
  • Lijkt je het fijn om ondersteunt en begeleid te worden om bewust de goede keuzes te maken voor het ontwerp van je huis? Met details die ook nog eens je woongenot vergroten? 


Als jij dat wilt maken we samen van je thuis een verlengstuk van je leefstijl die gegarandeerd aan jouw exacte verwachtingen voldoet en duurzaam is, omdat het ook op langere termijn meer woonplezier oplevert. 

Zelf je eigen keuzes maken

Je wilt toch niet afhankelijk zijn van een ander? Zeker als je weet dat er onbewust héél veel meespeelt voor jouw welbevinden

MIJN MISSIE

Er wordt veel te weinig rekening gehouden met functionaliteit en het woongenot van jou als bewoner. Het is mijn missie een beweging in gang te brengen dat ontwerpers, gemeenten, beslissers en ontwikkelaars zich meer gaan richten op de beleving van jou als bewoner. Er is nog zoveel méér te behalen als er ook gekeken wordt naar de onderbewuste invloed van je omgeving op je welzijn.


Een mooi plaatje hoeft niet automatisch te betekenen dat je er prettig woont. Als je geen zonlicht in je woonkamer krijgt heeft dat invloed op je woonplezier, je zou daar zelfs ziek van kunnen worden. Een kwalijke zaak, vind ik. Beslissers en ontwerpers zouden de beleving zwaar moeten meetellen. Zodat ieder ontwerp zorgt dat jij je er fijn voelt.


Dat is ook de reden waarom ik een interieuropleiding heb ontwikkeld met een holistische aanpak, waarbij de gevoelskant van wonen uitgangspunt is. En je ontdekt welke onbewuste effecten van kleur, licht, ruimten, materialen en meer je in kunt zetten om méér balans en rust te scheppen. Bovendien krijgen de interieurvormgevers een andere rol. Ze inspireren, geven inzicht, ondersteunen terwijl de bewoner zélf de beslissingen maakt. De opleiding is niet alleen bedoeld voor interieurdesigners, maar ook voor bouwkundigen die ruimten vormgeven. Het geeft heel andere inzichten waardoor zij in hun bouwtekeningen voor veel meer woongenot kunnen zorgen voor hun klanten. Zij maken de basis. Hoe zou het zijn als de basis gelijk optimaal is?


Holistisch hoor ik je denken? Gezweef dus? ..... NEE, dat betekent dat het om het gehele plaatje gaat. Dat alle onderdelen in verbinding met elkaar zijn en samen invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Verander je iets dan verander je alles. Zeer praktisch dus want het klopt altijd.


Geregeld word ik als spreker gevraagd op bouwbeurzen en woonbeurzen en telkens krijg ik te horen, zo had ik het nog niet bekeken. Zou je nog eens naar mijn bouwplannen willen kijken? Keer op keer zie ik zoveel verbeterpunten die niets extra's kosten, maar wel veel meer woonplezier opleveren!

review Kleur&Vorm

Diane

zóó de moeite waard geweest!

Als je er vanaf het begin af aan bij geweest was Fenneke, was het huis nog mooier geworden!! Wat ongelooflijk waardevol allemaal die aanpassingen. Zoo de moeite waard geweest!

team Kleur & vorm

Fenneke

Praktisch & Energetisch Droomhuis Ontwerper

Matthijs

Geluksspecialist

Bert

Bouwkundige ondersteuning

WIL JIJ GELIJK JE BESTE KEUZES MAKEN?

Wil jij graag ondersteund worden met bewust jouw beste keuzes maken als je je huis gaat bouwen? Het maakt immers niet uit waar je een deur neerzet. Maar als je bewust let op alle onbewuste facetten die een ruimte prettiger maken. Dan kan bijvoorbeeld de plek van een deur een wereld van verschil maken om een ruimte effectiever te benutten en tevens effect heeft op je welbevinden en je woongenot.


Jij wilt toch liever gelijk de zekerheid dat je straks optimaal kunt genieten, zonder spijt achteraf? Betrek voor hetzelfde geld extra positieve effecten in je bouwplan. Als je tenminste voor ultiem woonplezier gaat en het uiterste uit je mogelijkheden wilt halen.


Wil jij straks genieten van een functioneel huis en prettig thuisgevoel? KLIK op de button om een afspraak te maken

als je voor zekerheid en de makkelijke weg wilt gaan. 

waar word jij graag bij ondersteunt? 

adviseren

Wil je graag advies, of heb je even een steuntje in je rug nodig voor je interieur, kleurgebruik,  wil je samen materialen uitzoeken


Sparren over je bouwplannen

je bouwplan toetsen op functionaliteit en woongenot? 


Zodat je zeker weet dat het goed komt

ontwerpen

Ben jij een hoofd mens of een gevoelsmens ?


Een ding is zeker: je thuis voelen gaat over een gevoel. Als je gaat ontwerpen vanuit denken krijg je een ander resultaat dan dat je gaat ervaren hoe het straks zal zijn.


Heb jij het lef om vanuit het gebruik en jouw eigen spullen je huis te ontwerpen?

opleiden

Ben je verzot op interieur en wilt er professioneel mee aan de slag?


Vind je de onderbewuste invloed van kleur, materialen, ruimtelijke verhoudingen, en alles wat een ruimte prettig kan maken intrigerend?

 

Ontdek of deze opleiding iets voor jou is en ervaar in het GRATIS webinar wat ik bedoel

Anne

We zijn na jaren nog zó blij met je

We zijn zo blij dat je ons uit onze kokervisie hebt gehaald. Ik moet er niet aan denken als ons plan was uitgevoerd zoals wij dat in ons hoofd hadden

Joanna

Fenneke heeft heel veel kennis

Ze is hartelijk, open, luisterend, een gevoelsmens, kijkt wat je nodig hebt en doet dat vanuit verrassende perspectieven
van woondromen naar droomwonen

Ik heb al een architect

Je huis ontwerpen? Dan ga je toch naar een architect?


Ja dat is een optie dan wordt het vast en zeker mooi en is het bouwkundig dik in orde.Naar aanleiding van je wensen wordt vaak een ontwerpschets gepresenteerd en vanuit jullie feedback wordt dit plannetje verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.


Maar ... het kan ook anders


Er zijn natuurlijk veel meer woonoplossingen mogelijk die ook naar jouw droomhuis leiden maar anders worden aangevlogen. Maar wist je dat je, voor hetzelfde geld, nog meer woonplezier uit het ontwerp van je droomhuis kunt halen? Zo maak ik bijvoorbeeld veel verschillende indelingen naar aanleiding van jullie wensen en van daaruit kunnen jullie zelf keuzes maken welk onderdeel het meeste aanspreekt.


Daar maak ik dan weer een nieuwe indeling van. Je zou het wellicht niet verwachten, maar ...

De indeling bepaalt namelijk je woongenot! Van daaruit gaan we verder en ontstaan de muren, ramen, deuren en vormen van de ruimten vanuit de meest ideale uitgangspunten. Meerdere uitgangspunten dus. Mijn specialisme, de energetische / gevoelskant van wonen, is niet iets waar überhaupt rekening mee gehouden wordt. Gewoonweg omdat bijna niemand zich daar nog bewust van is.


Wat doe ik dan zo anders? Het verschil met mij is dat ik wonen vanuit verschillende uitgangspunten van binnenuit benader en vele stappen vooruit zie. Mijn uitgangspunten voor het ontwerp van huis en interieur zijn altijd vanuit hoe de ruimten prettig voelen en hoe je straks prettig kunt wonen.


Hierbij let ik op gebruik, functionaliteit, praktisch, gemak, comfort, energetische effecten, welbevinden, toekomstgericht en multifunctioneel, persoonlijke situatie, details, harmonie, balans, eigenheid dus weerspiegeling van jezelf, de energie van de ruimte. De invloed van licht, De invloed van kleur, De invloed van materialen, akoestiek, de impact van ruimtelijke verhoudingen op jouw welbevinden. Dus meer dan alleen een mooi plaatje. Door het totaalplaatje te overzien en de energetische consequenties van keuzes vooraf te begrijpen kan je bewust je keuzes maken met het einddoel voor ogen.


Vaak worden de keuzes voor wonen stapje voor stapje gemaakt, maar dan stapel je in feite beslissing op beslissing en onderweg een andere weg inslaan omdat je onderweg de meest ideale route ongemerkt verandert hebt en te maken krijgt met compromissen en bijpasses. En zie je niet meer waar je tegen aan gaat lopen. 'Blinde vlekken' dus.

Waag je het erop of kies je voor zekerheid?

Het effect van 'anders' kijken

Veel mensen kiezen eerst de buitenkant van hun huis en van daaruit worden de wensen voor de binnenkant ingepast. Terwijl je toch veel liever wilt dat je huis zich aan jou aanpast? Te vaak maak ik mee bij een second opinion van een bouwplan dat een huis er vanbuiten prachtig uitziet, maar dat de indeling veel praktischer voor de bewoners kan. En dat er veel meer uit het ontwerp gehaald kan worden. 


Wonen doe je binnen en jouw beleving zit ook van binnen. Dus de boel binnen moet goed in orde zijn. Bovendien zijn er zo veel facetten die in de basis van je huis en interieur goed moeten zijn, wil jij je er prettig voelen.


De keuzes die je maakt hebben onbewust invloed op hoe jij je er straks voelt. Zo kan jouw huis, de ligging, de vorm, de grootte, ruimtelijk verhoudingen, kleur, licht, materialen, akoestiek en nog meer, effect hebben op jouw gemoed zonder dat je weet waarom. Dat is een zwaar onderbelicht aspect bij het ontwerp van nieuwbouwwoningen en al sinds 2001 mijn specialisme. 

van je huis je thuis maken

werkwijze van binnen uit naar buiten

Door je huis vanuit gebruik en welbevinden te ontwerpen ben je er zeker van dat de indeling functioneel is. Daar waar het eigenlijk omdraait, je thuis!  Een huis doet veel meer met je dan je denkt. Daarom begin ik van binnen uit, met de indeling en het interieur dus. Vanuit daar waar je graag zit je meest ideale huis om je heen te ontwerpen wat bovendien veel functioneler is.Door de tijdsdruk die je vaak opgelegd wordt door anderen neem je soms beslissingen waarvan je nog niet eens helder hebt hoe je het eigenlijk graag wilt. Daar kan je later spijt van krijgen als je ineens doorhebt dat het jouw mogelijkheden beperkt of vastzet.


Dit kan je gemakkelijk voorkomen als je direct bewust keuzes kunt maken. Daarbij kan ik je het gehele proces van eerste idee, ontwerp, details begeleiden en ondersteunen als je vaste sparringpartner. Daarbij stel ik je belangrijke vragen die vaak vergeten worden. Het leuke is dat dit je praktische en vaak goedkopere oplossingen oplevert. Mijn specialisme geeft je de zekerheid dat je kiest voor de meest ideale oplossing.


Bovendien weet je precies wat de effecten zijn en wat je kunt verwachten. Dat maakt dat je je op andere zaken kunt richten & 's nachts niet hoeft te piekeren of het goed komt. Jij houdt zelf de regie en het resultaat zal je blij maken.

bouwstenen voor geluk

inside out methode

Mijn INSIDE OUT bouwmethode, of liever gezegd ontwerpmethode begint dus van binnenuit, de gevoelskant van wonen. Vanuit het interieur, de sfeer en je wensenlijst kijken we stapsgewijs naar het exterieur & wat er voor nodig is om het totaalplaatje van je droompaleis werkelijk te maken. Een groot voordeel, alles past!


Als jij nog meer uit het ontwerp van je huis wilt halen dan toetsen we samen je bouwplan op verbeterpunten. Dat kan ook online. Zonder uitzondering vinden mensen het bizar hoeveel meer ze nog uit de mogelijkheden kunnen halen. Bovendien ben je vaak al zo lang aan het voorbereiden dat er blinde vlekken kunnen ontstaan. Je gaat veel geld uitgeven, dan jij toch zeker weten dat het goed komt, toch?

 

Loop jij ergens tegen aan met je bouwplannen en of je woonplannen? Bel me 06-53143565