arrow_drop_up arrow_drop_down

nieuwbouw SPARRINGPARTNER naast architect

Pas jij je aan je huis aan of wil jij dat je huis zich aan jou aanpast?

Zie onderaan waarom

Second opinion en rechterhand

Omdat Jo & Jo  hun vinger niet echt op het ontwerp van de architect konden leggen werd ik gevraagd er samen eens goed naar te kijken. Vooral aan de binnenkant blijken er voor de opdrachtgevers meerdere functionele nadelen aan te zitten.


Op mijn vraag of zij misschien hun 2 mooie kasten en piano niet mee wilden nemen, keken ze me zorgelijk aan. Ze hadden niet gezien dat het onmogelijk zou zijn geweest ook maar één kast te plaatsen. Op de enige plek waar een kast had kunnen staan was een kleine hoekbank ingetekend. Hun eigen meubilair was een stuk groter, maar dat was niet het enige.


We zijn praktisch aan de slag gegaan waardoor zij de consequenties van het ontwerp konden ervaren hoe het ingetekend was. Toen dit duidelijk werd was hen direct helder dat dit niet helemaal was wat zij graag wilden. Gelukkig was dit nog in de beginfase van het ontwerp van het huis. De indeling van de woonkamer was niet functioneel omdat een groot deel van de ruimte alleen maar loopruimte was. Dat had veel invloed op het feitelijk gebruik van de kamer en de inrichting.

Door de deur iets te verplaatsen kon in ieder geval de piano een plekje krijgen.


Onder andere is de open haard geschrapt op de plek waar deze de lichtinval en de doorgang naar de keuken negatief beïnvloedde. ook aan de buitenkant van het huis zijn aanpassingen gemaakt. Er zijn dakvensters geplaatst om een sprankelende lichte keuken te creëren met veel contact naar buiten met zicht op natuur. Op allerlei gebied kon ik hen ondersteuning bieden, waarbij ook kleur en materiaal de uitstraling van binnen en buiten bepalen. Toen ik vroeg hoe de materialisering eruit ging zien vertelden ze me : 'Dat weet ik niet, want het bord met de materialen licht nog bij iemand anders.


Ik was verbijsterd. Iedereen kreeg dezelfde materialen en kleuren. Iets wat in het geheel niet paste bij de sfeer van de opdrachtgever. Vreemd genoeg zou de opdrachtgever zich neergelegd hebben met de keuze van de zwarte keramiek tegelvloeren. Hij had er immers verstand van. Ze vertelde dat ze helemaal niet stil stond bij het effect daarvan. We hebben samen gekozen voor een iets zachter, dempender en meer omarmend materiaal. Een gietvloer met de kleuren van de buitengevel, passend bij hun interieur. We hebben kleuren voor het houtwerk op de buitengevel en binnenmuren uitgezocht waarvan de architect later bij bezoek van het huis onder de indruk was. 


Ook hebben we de plaatsing op de kavel aangepast in verband met straling en zon. Als rechterhand van de opdrachtgever zijn we gedurende het gehele bouwproces en daarna partner geweest voor het maken van keuzes. De functionaliteit en zo efficiënt mogelijk de ruimte benutten met oog voor details en contact met buiten waren belangrijke factoren. De opdrachtgevers zijn erg blij dat de voorgestelde aanpassingen zijn doorgevoerd en dat ze telkens op iemand terug konden vallen die weet wat zij belangrijk vinden. Ze hebben de permanente ondersteuning, inzicht en praktische oplossingen als erg prettig ervaren.



RESULTAAT:

De keuken is een plek geworden waar ze erg genieten en veel verblijven. Het is een zeer lichte prettige ruimte geworden met zicht op de hertjes die regelmatig in de tuin dwalen.


De architect heeft veel zaken aangepast.  Natuurlijk was het zijn ontwerp en konden de veranderingen tot op de bepaalde hoogte. Mijn taak is welbevinden en functionaliteit brengen in de indeling en het ontwerp van het huis zodat er met volle teugen nog jaren genoten kan worden. Ook met de keuzes voor het interieur heb ik samen met hen de puntjes op de i mogen zetten. Het allermooiste compliment ooit kreeg ik van de architect. Hij zei: 'Eigenlijk moet jij voor de architect aan!'