Je moet er toch niet aan denken dat je:
23+ jaar
Energetisch Droomhuis Ontwerp
Nog altijd ben ik verbaasd dat zoveel mensen met bouwplannen zich voor het ontwerp van hun droomhuis laten leiden door het ideaal plaatje van de buitenkant van de woning. En worden op basis daarvan de verdere keuzes gemaakt.
Meestal is het dan pas tijd om de indeling van 't huis te ontwerpen. Eigenlijk wordt er vaak een passende indeling gemaakt op basis van de buitenkant. Dit wordt ineens een soort van vast gegeven. Je kunt er nog wel wat kanten mee op, maar toch...
In feite beknot je door eerst de buitenkant te kiezen je mogelijkheden en maak je bij voorbaat al compromissen met jezelf. Dat betekent dat je direct al water bij de wijn doet. Terwijl je nu de kans hebt om in alle opzichten je meest ideale droomhuis te bouwen.
Daarom draaien wij het om en beginnen we binnen met de plattegrond. Wonen doe je binnen toch?
Want waarom zou jij je aanpassen aan je huis en neem je met minder genoegen terwijl dat helemaal niet hoeft? Zo ook Karin, zo noem ik haar voor deze gelegenheid. We hadden al vele gesprekken gevoerd.
Het spreekt Karin enorm aan dat we van binnenuit het huis gaan ontwerpen en dat we gevoelskant van het ontwerp meenemen in het ontwerp van haar droomhuis. Dol enthousiast stuurt ze me foto's van haar droomhuis. Ze is helemaal verliefd. Dit moet het worden en vraagt me om samen haar droomhuis te ontwerpen.
Tot in de puntjes heeft ze het uitgewerkt in haar hoofd. Ze stuurt me de gevels, plattegronden, de maten van de kamers tot in detail uitgewerkt en ja zelfs het aantal graden van het dak. 30 graden moet het worden. Ze heeft het overgenomen van het plaatje waar ze zo verliefd op is.
Als ze ontdekt dat zó de indeling van de plattegrond niet handig is, wil ze het eigenlijk niet horen. Het maakt haar op dat moment zelfs niet uit dat de kamers daardoor erg klein worden en er weinig effectieve ruimte overblijft. De keuze is aan haar. Houdt ze vast aan de buitenkant? Moet die precies zó worden als op het plaatje, ook al weet ze dat het niet ideaal is?
Een huis ontwerpen is een heel proces en je kunt zomaar blinde vlekken ontwikkelen. Ondanks dat je je daar bewust van bent kan het pijn doen om een idee te laten gaan. Dat de badkamer niet eens genoeg ruimte heeft onder het schuine dak om te staan, had ze zelf niet ingeschat.
Met een wensenlijstje in je hoofd kom je vaak tot heel andere resultaten dan wanneer je kunt voelen wat de effecten zijn in de praktijk.
Het is verstandig om soms even afstand te nemen en er later weer fris naar te kijken. Het is belangrijk om vanuit de gevoelskant van wonen je woonproject te benaderen. Dat wordt vaak 'vergeten' . Eerlijk gezegd zit dat niet in ons systeem omdat wij onze ratio belangrijker zijn gaan vinden dan ons voelen. Toch gaat wonen niet over iets wat je begrijpen moet, maar over wat je waarneemt, voelt en past bij jouw leefstijl.
Prettig Wonen gaat over een gevoel, net als je thuis, woongenot, comfort. Dat gaat dus niet over lijnen op papier, een stapel stenen en nog veel meer aspecten van wonen waar je rekening mee wilt houden
Zeker als je al zolang bezig bent met je droomhuis is het loslaten van ideeën soms moeilijk. Het gevaar is als je zó in je hoofd zit er vaak blinde vlekken ontstaan. Als je eenmaal vast zit in een tunnelvisie, is het erg lastig om je open te stellen voor andere, misschien wel veel betere woonoplossingen. Eigenlijk is het een rouwproces, maar als je je echt openstelt dan blijkt ineens dat er nog veel meer mogelijk dan jij had kunnen dromen. Het kost soms even tijd.om los te laten, maar is zeker de moeite waard.
Kleur&Vorm heeft, vanuit haar meer dan 20 jaar specialisme, de UNIEKE en super impactvolle "Gevoelskant van Wonen Methode" ontwikkeld om het ontwerp van je droomhuis vanuit de gevoelskant van wonen te toetsen om nog prettiger te kunnen wonen met méér functionaliteit & woonplezier dan jij verwacht!
Advies indeling huis?
Ik heb daar iemand voor ingehuurd. Die kan best een indeling van 'n huis ontwerpen, dat is niet zo moeilijk!" Dat klopt! Maar het ligt er wel aan wat als uitgangspunt genomen wordt als je een plattegrond van een huis maakt.
Gaat het ontwerp van de indeling uit van de mogelijkheden en voorwaarden die het huis aan je geeft? Of wordt er gekeken naar wat voor de bewoners het fijnst is? Zoals hoe het daglicht het prettigst binnenkomt? Komen de deuren op de plek omdat daar nu eenmaal de gang is? Of wordt er gekeken naar het meeste woongenot in de woonkamer? De meubels, of de grootte van de zithoek? Waar de kasten het beste tot hun recht komen? Of is er een grote doorgang ontstaan waar je niet zoveel mee kunt en dus de kast dan maar moet staan? Het zijn maar een paar voorbeeldjes.
Als je van te voren weet wat je kunt verwachten dan kan je nog op tijd andere beslissingen nemen. Of bewust kiezen dat je het voor lief neemt dat de kasten in de slaapkamer half voor het raam staan. Wil jij onduidelijkheid voorkomen?
Diane voelt dat er iets niet klopt, maar wat? Dat weet ze niet. De bouwtekeningen zijn klaar om ingediend te worden, maar Diane is niet gerust. Ze kan er niet van slapen. Ze twijfelt over de ramen want van buitenaf klopte dit volgens haar nog niet. In haar wanhoop vraagt ze een second opinion voor het ontwerp van haar huis vanuit de gevoelskant aan. Dat is maar goed ook, want het ligt niet aan de ramen, er is veel meer aan de hand.
De indeling van haar plattegrond is verre van functioneel omdat de perfecte buitenkant haar leidraad is. Ze ziet niet wat het effect daarvan is en hoe zij zich zal voelen als ze er straks in woont. Direct valt het kwartje bij haar als ze bij de hand genomen wordt.
We passen de indeling aan en halen veel onnodige loze loopruimte weg. Op energetisch vlak zijn er keuzes gemaakt soms onhandige ruimte weg. De indeling van de plattegrond is veel functioneler, comfortabeler ook en prettiger om in te wonen. Bovendien wordt optimaal gebruik gemaakt van het uitzicht op de omgeving. Want ook de ramen en deuren hebben invloed op de indeling van de plattegronden jouw woongenot.
gelukkig konden we de indeling van ons huis nog aanpassen
Diane
'n functionele indeling, of liever 'n gokje?
Ook Diane haar partner ziet direct de meerwaarde van de verbeterpunten voor het ontwerp van hun Droomhuis. Nog geen 3 weken later dienen zij hun definitieve bouwplan in en waren blij dat ze de vele punten nog konden aanpassen.
- Hoe beoordeel je of de indeling van de plattegrond wel ideaal is?
- Hoe kan je nog meer woongenot in het ontwerp van je huis brengen?
- Wil je zeker weten dat je verwachtingen kloppen?
Als je meer informatie wilt over hoe je straks nog meer woonplezier kunt beleven klik dan hier.
Als Functioneel & Energetisch Droomhuis Ontwerper ben ik gespecialiseerd in alle facetten die wonen prettiger maken, oftewel in de gevoelskant van wonen. Voor hetzelfde geld dus nog meer woonplezier. Welbevinden is altijd het uitgangspunt!
Anne
Diane
Petra
Het zal best goed komen, maar helaas is dat geen garantie dat het helemaal wordt zoals jij het liefste hebt
Je zult verbaast staan dat het soms maar hele kleine ingrepen zijn die je hoeft aan te passen voor nóg meer woonplezier
Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar weet jij zeker of jij niets 'iets' over het hoofd hebt gezien waar je later spijt van krijgt?
Zolang het de moeite waard is om verbeterpunten aan te brengen dan wil je ze liever vooraf veranderen dan wanneer je te laat ontdekt dat je het liever anders had gedaan. Om vervolgens dikke kosten te maken om het te herstellen, of nog jaren ergernis
Weet je wat het leuke is? Meestal leveren de verkregen inzichten je juist betere en voordeligere opties op!
Mannen en vrouwen benaderen een bouwproject van heel andere kanten. Een beetje op een hoop gooiend willen mannen graag snel beslissingen maken en door naar de volgende stap. En weer op een hoop gegooid: vrouwen voelen vooral, zoeken alles uit tot in detail, zijn aan het wikken en het wegen. Tot oneindig en ergernis van hun partner. Hij wil dat er knoppen doorgehakt moeten worden. Daarbij ziet hij het probleem niet. Als er dan voor je gevoel iets niet klopt, maar je kunt niet onderbouwen waarom dan wordt het stressen en houd je het proces op. Doorgaan is voor jou nog geen optie. Inzicht krijgen in wat je kunt verwachten is de sleutel die je hier aangeboden krijgt en dat biedt beiden zekerheid.
Kijk even hierboven en beslis of jij het de moeite waard vindt om voor jezelf helder te hebben wat jij belangrijk vindt? Zodat jij wél kunt onderbouwen waarom je sommige zaken anders ziet, ervaart, voelt!
Blijkbaar klopt er iets niet. Besef je gevoel liegt nooit! Het gaat wel om jouw droomhuis hè! Wie komt er straks in te wonen? Wat als je je straks jaren ergert aan een keuze die niet fijn blijkt in de praktijk en jij gelijk al het gevoel had dat er iets niet klopte, maar niet wist wat? En gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.
Wij kijken samen vanuit een heel ander uitgangspunt. Welbevinden, dat is al sinds 2001 mijn specialisme. En geloof me, die impact is iets waar over het algemeen geen, of in ieder geval veel te weinig aandacht naar toe gaat. Een keuze voor het mooie plaatje en met je hoofd ziet er nu eenmaal anders uit dan keuzes maken vanuit hoe een ruimte prettig voor je voelt
Niets meer aan doen zou ik zeggen, maar stel dat je toch een blinde vlek hebt ontwikkeld. Wat helemaal niet zo vreemd is want je bent er vaak al zo lang mee bezig.
Zonder overzicht is het moeilijk om de juiste keuzes te maken. Bovendien een voor het oog kleine beslissing kan best wel eens een grote impact kunnen hebben op je woongenot. Dat wil je vooral weten niet pas als later blijkt dat je die beslissing heel anders had ingeschat. Het wordt je juist helemaal duidelijk en beslissen wordt een stuk gemakkelijker.
Ga er niet vanuit dat het wel goedkomt. Jij hebt misschien het gevoel dat het dom van je is dat je het niet helemaal precies goed snapt. Veel mensen hebben moeite om een bouwtekening goed in te schatten. Toch is het juist heel belangrijk dat je begrijpt wat de consequenties zijn. Want iedereen heeft andere kaders. Dat is mooi, maar stel dat jij het net anders bedoelt? Dan kan het resultaat wel eens heel anders zijn dan jij verwacht.