Stel je eens voor hoe dit voelt: 'Coronatijd thuis in lock down' :
Je woont in een licht en ruimtelijk huis. De tuindeuren staan open en in de tuin hoor je de vogeltjes nog veel bewuster dan eerst. Het lijkt wel of er veel meer vogels zijn. Je loopt met je blote voeten door het gras en de zonnestralen verwarmen je huid. De klaprozen staan in bloei en je hoort het plezier van vrolijke kinderen die aan het spelen zijn in hun zelfgemaakte hut van doeken.
Of:
Je mocht weer even naar buiten om boodschappen te doen, het uitje van de dag. Je zeult met je volle boodschappentassen de trap op. Eerst moet je de kinderwagen in de gang even opzij zetten om er goed langs te komen. Want er blijft maar een krappe ruimte over om met de tassen erlangs te kunnen. Maar om de kinderwagen in de berging te zetten voel je ook niet voor, want het is er erg vochtig. Dan maar iedere keer van boven naar beneden slepen en maar hopen dat iemand je daarmee helpt.
Zo jij en je boodschappen hebben met veel krachtinspanning de kleine keuken bereikt. Gelukkig hoefde vandaag Bo van 3 maanden niet mee, want dat is best een heen en weer gesleep met de baby, de kinderwagen en de boodschappen de trap op en neer te zeulen.
Je hoort het alweer, er is heibel in de kamer. Nu de kinderen de hele dag op elkaars lip zitten slaat regelmatig de vlam in de pijp. De kamer is best klein, maar je moet het er mee doen. Helaas heb je geen balkon en kan je niet naar buiten. Maar het ergste vind je dat het zonnetje nooit eens in je kamer komt. Beide huizen zijn ontworpen
'N schril contrast, toch zijn beide huizen ontworpen
En ja de een kan zich veel meer permitteren dan een ander, maar dat hoeft niet te betekenen dat je huis dan minder woonplezier hoeft op te leveren, toch? Sterker nog ik vind dat welbevinden van de bewoners op de allereerste plek behoort te staan bij het ontwerp van een huis. Of het nu een flat, een rijtjeshuis, een vrijstaand huis of een villa betreft. Het zou de nieuwe standaard moeten zijn en daar maak ik me hard voor. Het kan zo simpel zijn, bij over Fenneke zie je mijn missie( beetje naar beneden scrollen). Stel je eens voor NOOIT zon in je kamer!!!
Jouw omgeving beïnvloedt jouw gemoedstoestand
Hoe jij je voelt dus. Dus waarom zorgen we niet dat dát in ieder geval prettig is. Dat geldt voor grote en kleine huizen. De grootte zegt namelijk niets over je woongenot. Je kunt je heel verloren voelen in een grote woonkamer. Sterker nog, mijn ervaring is dat men dan vaak de geborgenheid mist. Ze weten niet hoe ze het moeten inrichten omdat het gezellig maken dan echt een probleem wordt. Ergens in de kamer wordt een hoekje gemaakt waar de zithoek wordt neergezet en de rest van de ruimte is leeg. Groter is dus echt niet beter, dat is een misvatting. Want ook als je woonkamer groot is heb je behoefte aan geborgenheid en wil je bij elkaar zitten.
Zeker nu in deze opgesloten periode voelt menigeen hoe het is, als je aan huis gekluisterd bent, hoe belangrijk een fijn thuis is. Mijn oproep naar iedereen die bij een bouwproces betrokken is. Laat welzijn voor iedere bewoner / gebruiker een constant onderdeel zijn bij beslismomenten die voor het woongenot het verschil kunnen maken! Zeker als de bewoners daar zelf geen invloed op uit kunnen oefenen. Zoals het ontwerp van de ruimte. Want het ontwerp van een huis kan helaas ook nadelige effecten hebben, ik kom ze nog steeds tegen.
Stel dat alles mogelijk is, dan zou dat toch een win-win-winsituatie zijn voor iedereen? Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is. Wie doet er mee om daar het nieuwe gewoon van te maken? Misschien kan je zelf geen invloed uitoefenen op het ontwerp van je huis. Meestal lukt dat wel voor de binnenkant, je interieur, het materiaalgebruik en kleuren. Ook deze ingrediënten hebben invloed op hoe jij je woonruimten ervaart. Heb je geen idee hoe jij zélf kunt zorgen dat het thuis fijn toeven is en waar je dan op kunt letten? Daarvoor heb ik een inspiratiebundel gemaakt vanuit de energetische kant van wonen. Deze geeft je handvatten om zelf nog meer rust en woonplezier te ervaren. Zodat jij voortaan woonkeuzes kunt maken die je goed doen.