Wat als prettig wonen de standaard is?

Stel je dit eens voor in coronatijd voorjaar 2020 :

Je woont in een licht en ruimtelijk huis. De tuindeuren staan open en in de tuin hoor je de vogeltjes nog veel bewuster dan eerst. Het lijkt wel of er veel meer vogels zijn. Je loopt met je blote voeten door het gras en de zonnestralen verwarmen je huid. De klaprozen staan in bloei en je hoort het plezier van vrolijke kinderen die aan het spelen zijn in hun zelfgemaakte hut van doeken.

Of:

Je mocht weer even naar buiten om boodschappen te doen, het uitje van de dag. Je zeult met je volle boodschappentassen de trap op. Eerst moet je de kinderwagen in de gang even wegzetten om er goed langs te komen. Want daar heb je geen plek genoeg voor, maar om de kinderwagen in de berging te zetten voel je ook niet voor, want het is er erg vochtig. Dan maar iedere keer van boven naar beneden slepen en maar hopen dat iemand je daarmee helpt.

Zo jij en je boodschappen hebben met veel krachtinspanning de kleine keuken bereikt. Gelukkig hoefde vandaag Bo van 3 maanden niet mee, want dat is best een heen en weer gesleep met de baby, de kinderwagen en de boodschappen, de trap op en neer te zeulen.

Je hoort het alweer, er is heibel in de kamer. Nu de kinderen de hele dag op elkaars lip zitten slaat regelmatig de vlam in de pijp. De kamer is best klein, maar je moet het er mee doen. Helaas heb je geen balkon en kan je niet naar buiten. Maar het ergste vind je dat er nooit eens het zonnetje in je kamer komt. Beide huizen zijn ontworpen

Helaas een schril contrast

En ja de een kan zich veel meer permitteren dan een ander, maar dat hoeft toch niet te betekenen dat je huis dan minder woonplezier hoeft op te leveren? Sterker nog ik vind dat welbevinden van de bewoners op de allereerste plek behoren te staan bij het ontwerp van een huis. Of het nu een flat, een rijtjeshuis, een vrijstaand huis of een villa betreft. Het zou de nieuwe standaard moeten zijn en daar maak ik me hard voor. Stel eens voor NOOIT zon in je kamer!!!

 

Jouw omgeving beïnvloedt jouw gemoedstoestand

Hoe jij je voelt dus. Dus waarom zorgen we niet dat dát in ieder geval prettig is. Dat geldt voor kleine en grote huizen. De grootte zegt namelijk niets over je woongenot. Je kunt je heel verloren voelen in een grote woonkamer. Sterker nog, mijn ervaring is dat men dan vaak de geborgenheid mist. Ze weten niet hoe ze het moeten inrichten omdat het gezellig maken dan echt een probleem wordt. Ergens in de kamer wordt een hoekje gemaakt waar de zithoek wordt neergezet en de rest van de ruimte is leeg. Groter is dus echt niet beter, dat is een misvatting. Want ook als je woonkamer groot is heb je behoefte aan geborgenheid en wil je bij elkaar zitten.

 

Zeker nu in deze opgesloten periode, voelt menigeen hoe het is als je aan huis gekluisterd bent, hoe belangrijk een fijn thuis is. Mijn oproep naar iedereen die bij een bouwproces betrokken is. Laat welzijn voor iedere bewoner / gebruiker een constant onderdeel zijn bij beslismomenten die voor het woongenot het verschil kunnen maken! Zeker als de bewoners daar zelf geen invloed op uit kunnen oefenen. Want het ontwerp van een ruimte kan helaas ook nadelige effecten hebben, ik kom ze nog steeds tegen.

Hoe sta jij daar in?

Stel dat alles mogelijk is, dan zou dat toch een win-win-winsituatie zijn voor iedereen?

Ik ben er van overtuigd dat het mogelijk is. Wie doet er mee om daar het nieuwe gewoon van te maken?

Over de schrijver
Inspiratie vanaf jouw eerste idee om je droomhuis te bouwen tot en met het ontwerp van je inrichting. Of eigenlijk andersom! Fenneke ontwerpt samen met jou je droomhuis VAN BINNENUIT naar buiten. Vanuit jouw interieur en vanuit hoe de ruimte goed voor je voelt. Dat is niet alleen prettiger omdat alle keuzes worden gemaakt vanuit jouw welbevinden, het is veel functioneler. Omdat het haar missie is, zoveel mogelijk mensen wakker te schudden dat het niet alleen om een mooi plaatje gaat, heeft ze een unieke Holistische Mindful Interieuropleiding ontwikkeld vanuit haar specialisme 'de gevoelskant van wonen'.
Reactie plaatsen

FEEST!!! KLEUR&VORM HELPT 20 JAAR WOONDROMEN UITKOMEN

KOMENDE TIJD VEEL ACTIES, HOUDT HET IN DE GATEN

de onbewuste kracht van kleur in je interieur
arrow_drop_up arrow_drop_down