Ga je voor de buitenkant, of binnenkant?

Ga je voor de buitenkant, of binnenkant?

Wat vind jij belangrijker? Buiten of binnen?

Gekscherend vraag ik dat wel eens. Nou eigenlijk ben ik bloedserieus. Daarom vraag ik het ook aan jou. Waarop baseer jij je beslissingen, als je je droomhuis gaat bouwen? Vind jij het mooie plaatje aan de buitenkant van je droomhuis belangrijker dan hoe het van binnen wordt? 

Dat geldt op alle vlakken op gebied van wonen. Dus ook je keuzes die je maakt voor je interieur, kleur materialen, licht, de hele rattenplan. Kies jij voor het mooie plaatje ( de buitenkant ;) of voor de binnenkant, je gevoel? 

 

Mooi is geen garantie voor woonplezier

Het ziet er inderdaad mooi uit, maar is het ook praktisch? Dat is natuurlijk nog weer iets anders. Hoe zou jij het vinden als je pas achteraf ontdekt dat je het liever toch anders had gehad. Of dat je merkt dat de deur nèt op een ‘verkeerde’ plek zit.

Nou ja, misschien niet op de verkeerde plek, maar het was wel handiger geweest als je de consequenties eerder goed had ingeschat. Nu kan je die prachtige grote tafel toch niet aanschaffen, want daarvoor was het fijner geweest als de deur iets verder naar rechts zou zitten. 

Pfff… Het uiteindelijke resultaat zo best wel eens anders kunnen zijn dan jij eigenlijk graag zou willen in gebruik. Nu is dit maar een klein voorbeeldje. Gek genoeg wagen veel mensen erop dat het wel goed komt.


Misschien een gekke vraag maar …

Regelmatig maak ik mee als ik een bouwplan toets, dat mensen een blinde vlek hebben op de binnenkant van hun huis. Meestal zijn ze er al zolang mee bezig dat er een kokervisie ontstaat. Bovendien hebben veel mensen moeite om hun bouwtekening goed in te schatten op wat zij kunnen verwachten.

Hun beeld bij de buitenkant lukt prima. Ook zijn er prachtige plaatjes voor de sfeer en hun interieur verzameld en hebben het gevoel dat ze goed voor elkaar hebben. Vaak is daar met zoveel zorg en liefde aan gewerkt, dat zie ik aan alles. Echter ….

Maar stel eens dat het erger is?

Nog erger is het als de indeling van de plattegrond van jouw toekomstige huis onhandig is. Nu denk je misschien, dat van ons is prima voor elkaar. Dat dacht Diane ook. De ene keuze was nog mooier dan de andere keuze. Prachtig zou het worden kosten noch moeite waren gespaard. Eindelijk was zover! Hun bouwtekening was gereed om ingediend te worden, maar toch voelde het niet goed. Nachten lag ze ervan wakker. 

Ze liet door mij haar bouwplan toetsen en in een ommezien viel er een ballast van haar schouders. Wat waren ze beiden blij dat we er samen nog grondig naar gekeken hebben. Tig kwartjes hoorde ik vallen. Ze vielen van de ene verbazing in de andere. “Daar hebben we zo helemaal niet naar gekeken”, zegt ze met een big smile. Zij waren nog nèt op tijd en zijn blij dat ze nog zoveel veranderingen konden toepassen.

Nog een keertje, maar dan nèt even anders:


Waarop baseer jij je keuzes voor je droomhuis?

Doe je dat ‘verstandig’, lees verstandelijk, met je hoofd dus, of ga je voelen? Wist jij dat jouw uitgangspunt het resultaat bepaalt? Beiden zullen een ander resultaat geven. Het klinkt misschien wat spiriwiri, maar je onbewuste heeft meestal binnen 2 seconden al een antwoord voor je. Misschien heb je wel eens vaker gehoord dat je 95% van je beslissingen onbewust neemt.

Anderen zeggen zelfs dat het tegen 98% aanloopt. Met die overige 2-5% zijn we hele dagen bezig om te doorgronden. Terwijl je onbewuste daar in veel gevallen allang een antwoord op gegeven heeft. Daarbij we zijn voortdurend in dialoog met onze omgeving.

En???

Misschien denk je nu, wat heeft dit nu met het ontwerp van mijn huis of interieur te maken? Alles wat je voor de buitenkant beslist, daarmee bedoel ik ook voor het mooie plaatje, trends, de buitenkant, of hoe het 'hoort'  heeft effect op de binnenkant. 

Maar ... de meeste tijd verblijf je binnen

Waarom dan beginnen met 'buiten'? Wanneer je je letterlijk op de buitenwereld richt en deze informatie vanuit je hoofd beslist dan zal het resultaat anders zijn dan wanneer je je richt op de binnenkant en je eigen beleving. 


Daarom is het belangrijk om van binnen uit te kiezen, vanuit gebruik, woonplezier, hoe je het gaat inrichten en van daaruit je keuzes maken en een mooi en fijn 'plaatje' scheppen. Want de keuzes voor je huis en interieur doen veel meer met je dan jij denkt. De ene keuze heeft nu eenmaal invloed op de andere . Wil jij dat het goed voelt? Dan houd je daar liever rekening mee, toch?


Zeker weten dat het klopt?

Wil jij graag zeker weten dat het goedkomt met jouw droomhuis? Reserveer dan een plekje om de impact van jouw keuzes te toetsen met een Quickscan van je Bouwplan.

 

Over de schrijver
Inspiratie vanaf jouw eerste idee om je droomhuis te bouwen tot en met het ontwerp van je inrichting. Of eigenlijk andersom! Fenneke ontwerpt samen met jou je droomhuis VAN BINNENUIT naar buiten. Vanuit jouw interieur en vanuit hoe de ruimte goed voor je voelt. Dat is niet alleen prettiger omdat alle keuzes worden gemaakt vanuit jouw welbevinden, het is veel functioneler. Omdat het haar missie is, zoveel mogelijk mensen wakker te schudden dat het niet alleen om een mooi plaatje gaat, heeft ze een unieke Holistische Mindful Interieuropleiding ontwikkeld vanuit haar specialisme 'de gevoelskant van wonen'.
Reactie plaatsen

FEEST!!! KLEUR&VORM HELPT 20 JAAR WOONDROMEN UITKOMEN

KOMENDE TIJD VEEL ACTIES, HOUDT HET IN DE GATEN

de onbewuste kracht van kleur in je interieur